fredag 11 juni 2010

Musikminnen


Ett kärt bildminne. Hemsjökören under ledning av Lars Josefsson gjorde Förklädd Gud med Birgitta Ulfsson som recitatör och, om jag inte minns fel Göteborgs Ungdomssymfoniker för några år sedan. Kören upplever nu ett svårt trauma, vår ledare och församlingens kantor sedan 1973 står i begrepp att lämna över instrument och taktpinne till sin efterträdare.  
Vem som kommer att ta över är ännu inte beslutat, säkert är att vem det än blir så har denna person ett mäktigt arv att förvalta och förädla. Lars har under sin långa gärning i församlingen uträttat stordåd. Såväl med de fasta instrumenten i kyrkan (huvudorgel, kororgel och flygel - alla tillkomna mer eller mindre tack vare Lars enträgna arbete för att förbättra förutsättningarna för att kunna erbjuda förstklassiga musikupplevelser för kyrkans besökare) som de levande instrumenten i första hand i form av vår fyrstämmiga (för att inte säga åttstämmiga) blandade kör, men också med en historia fylld av större och mindre barn- och ungdomskörer.

Otaliga gånger har kyrkan fyllts av förväntansfulla åhörarskaror. Fullt till sista ståplats har det varit när kören bjudit in till konsert i samarbete med Peoria Jazzband från Lerum. Fullt har det också varit inte bara en utan två gånger varje tredje eller fjärde advent när kören tillsammans med ett urval andra körer från Alingsås arrangerat Julsång i Hemsjö. Ett par år (på 80-talet?) gjordes tillochmed tredubbla föreställningar, varje gång med över 500 åhörare per föreställning. När Lars startade var Hemsjö bland de första kyrkorna som erbjöd den här typen av julkonsert, numera finns det i var och varannan kyrka över landet.

Ett annat återkommande projekt som bärs och formats av Lars engagemang är musik i sommarkväll där vi bjuds ett mycket varierat och högkvalitativt urval av musik på torsdagskvällar hela sommaren. Traditionsenligt inledde Hemsjökören i år den 3:e juni, den här gången som ofta förr i samarbete med Lars gode vän diplomorganisten Morgan Blåberg, till vardags verksam i Gislaved. Nästa konsert i serien äger rum torsdag den 17 juni kl 20 då kan du höra sopranen Hedvig Eriksson, ackompanjerad av Mats Åberg. Vi som hört dem förut ser fram emot en högtidsstund, och jag kan bara varmt rekommendera alla som har möjlighet att ta sig till Hemsjö kyrka att komma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar